На Прикарпатті вперше цього року зареєстрували випадок захворювання на ботулізм. Чоловік отруївся після споживання консервованого м’яса, яке він сам приготував вдома. Відразу після їжі у нього почалися біль у животі, слабкість, здуття, головний біль. Через два дні додатково з’явилися проблеми з зором і ковтанням, сухість в роті.
Чоловіка госпіталізували, діагноз – ботулізм. Йому надають лікування та вводять протиботулінічну сироватку. Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, спричинена токсином Clostridium botulinum, який може потрапити у їжу, яка була неправильно приготована чи зберігалася у неналежних умовах.
Ботулізм може виникнути після споживання домашніх консервів, копченої або в’яленої риби, м’ясних продуктів або консервованих бобів. Для запобігання цій хворобі важливо дотримуватися правил готування та зберігання консервів.
Також на Запоріжжі зафіксували перший випадок ятрогенного ботулізму, коли жінка захворіла після введення ін’єкцій ботулотоксину для боротьби зі зморшками. А група будівельників з Рівненщини отруїлася ботулізмом у Києві.